L’Assemblea General de Nacions Unides va designar el 22 d’abril com el Dia Internacional de la Mare Terra. Els Dies Internacionals donen l’oportunitat de sensibilitzar el públic sobre temes de gran interès, com ara els drets humans, el desenvolupament sostenible o la salut. Al mateix temps, pretenen cridar l’atenció dels mitjans de comunicació i els governs per donar a conèixer problemes sense resoldre que necessiten la posada en marxa de mesures polítiques concretes.
Aquest dia, en Adalmo recordem més que mai que necessitem un canvi cap a una economia més sostenible. Els canvis provocats per l’home en la naturalesa, com el climàtic o la desforestació, la producció agrícola i ramadera intensiva o el creixent comerç il·legal de vida silvestre, poden augmentar el contacte i la transmissió de malalties infeccioses d’animals a humans.
D’acord amb PNUMA (Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient), una nova malaltia infecciosa emergeix en els humans cada 4 mesos. D’aquestes malalties, el 75% provenen d’animals.
Això mostra les estretes relacions entre la salut humana, animal i ambiental. Els canvis en la biodiversitat afecten el funcionament dels ecosistemes i poden ocasionar impactes en la nutrició, la investigació sanitària i la medicina tradicional, la generació de noves malalties infeccioses i canvis significatius en la distribució de plantes, patògens, animals i fins i tot assentaments humans, cosa que pot ser encoratjat degut al canvi climàtic.
Malgrat els esforços actuals, la biodiversitat s’està deteriorant a tot el món a un ritme sense precedents en la història humana. S’estima que al voltant d’un milió d’espècies animals i vegetals es troben actualment en perill d’extinció.
Cada un de nosaltres pot contribuir a reduir el canvi climàtic i a tenir cura del nostre planeta. Mitjançant el canvi dels nostres hàbits i la presa de decisions que comportin menys efectes perjudicials per al medi ambient, tenim la capacitat d’enfrontar-nos al canvi climàtic i construir un món més sostenible.
Actua ara!