Menorc serà un referent al tractament de residus gràcies a la nova Planta de Milà

16 de novembre de 2018.- El Centre de Tractament i Valorització de Residus Urbans de Milà afronta una sèrie de remodelacions amb les que no només canviarà el seu aspecte, sinó que faran d’ell un centre que complirà amb els requisits més exigents en el tractament de residus, tal com s’estableix en la legislació autonòmica, nacional i europea.

Gràcies a la utilització de les millors tècniques disponibles en el mercat i la tecnologia més avançada, la nova Planta de Milà realitzarà actuacions per garantir un futur basat en la sostenibilitat acord amb l’esperit de la Reserva de la Biosfera de l’illa.

Així, aquest matí s’ha presentat el Projecte de Millora de les instal·lacions de Tractament i Valorització de Residus de Milà, que porta a terme la UTE Cespa-Adalmo, i que contempla demolicions, reformes i la construcció de noves edificacions, el espai d’ocupació creixerà des dels 9.700 a més de 13.000 m2.

La fiabilitat, flexibilitat i la recuperació de residus són els pilars en què se sustenta el treball, que té com a meta aconseguir els objectius fixats en el Pla Sectorial per a la Gestió de Residus de Menorca vigent en l’actualitat.

Totes les instal·lacions estaran tancades, el que permetrà evitar l’emissió d’olors i la dispersió de partícules. Tot això, gràcies a un sistema de renovació d’aire i ventilació de manera que l’ambient es depuri mitjançant un biofiltre.

La inversió s’acosta als 21 milions d’euros. Fins ara, la quantitat executada és ja de més de 4 milions d’euros que s’han vist reflectits en la construcció de la nova cel·la, les obres de condicionament de Milà I i el segellat de Milà II. En aquest últim es segueixen realitzant les obres d’impermeabilització i segellat, de les quals cal destacar la instal·lació del sistema de tractament del biogàs i el drenatge superficial de les aigües.

A més s’han realitzat actuacions en el sistema de drenatge i adequació de la superfície i estudis hidrològics sobre el paper de les aigües subterrànies en la generació de lixiviats. També s’ha reparat la cel·la 3 amb un nou sistema d’impermeabilització i drenatge i s’ha actuat sobre el tractament dels efluents generats en la instal·lació.

Entre les millores a realitzar s’inclou la consolidació dels llocs de treball, que implicarà un canvi d’imatge, una integració paisatgística i una campanya d’informació amb la creació d’una aula per a la divulgació de la cultura ambiental.

Igualment, s’instal·larà una planta de tractament de lixiviats; amb tecnologia de bioreactor de membrana (BRM) formada per un tractament biològic i una separació per filtració seguit d’un tractament fisicoquímic.

La nova planta de tractament de residus comptarà, amb una línia mixta per al tractament diferenciat de la fracció envasos lleugers (EELL) i la fracció Rebuig. Així, La planta projectada està preparada per rebre 50.000 tones / any de fracció Rebuig i 4.000 de EELL.

La nova concessionària Cespa-Adalmo vol apostar per potenciar el reciclatge dels residus, garantir la sostenibilitat de l’illa i els municipis consorciats, i convertir-lo en el centre de tractament de referència durant la vigència del contracte.

Subscriure's al nostre butlletí