Residus tòxics i perillosos: evitar que els RAEE que es generen en Nadal acabin a l'abocador

En la campaña navideña se concentra el 50% de la venta anual de juguetes, se venden más de un millón de ordenadores y los smartphone se convierten en el producto estrella, con lo que se genera un considerable incremento de los residuos tóxicos y peligrosos procedentes de los aparatos eléctricos y electrónicos (RAEE).

Des Adalmo considerem que és fonamental realitzar un consum responsable i dipositar els vells aparells en els corresponents punts de recollida o lliurar-los a un gestor autoritzat per la seva recuperació i reciclatge.

El 2015, els fabricants van posar al mercat més de 68.748 tones d’aparells d’informàtica i de telecomunicacions. La conscienciació ciutadana és vital per evitar que els valuosos materials dels RAEE com coure, platí, plata, or i pal·ladi acabin en abocadors o en les campes il·legals de gestors no autoritzats.

Sabem que per cada milió de telèfons mòbils reciclats, que en pes són unes 70 tones, es poden recuperar 16 tones de coure, 350 quilos de plata, 34 quilos d’or i 15 quilos de pal·ladi.

Residus tòxics i perillosos: gestor autoritzat de RAEE

Les últimes dades sobre recollida de RAEE a Espanya són de 2013 i van arribar a les 209.505 tones de residus tòxics i perillosos, és a dir, prop de 4,5 quilos per habitant a l’any.

L’objectiu de recollida de RAEE que marca la legislació per a l’any 2016 és del 45% de la mitjana en pes d’aparells posats al mercat durant els anys 2013, 2014 i 2015, fet que suposa 253.507 tones de residus electrònics. Per tant, caldrà augmentar la recollida de RAEE gairebé en un 20% sobre 2013.

Aquí, la tasca que aportem els gestors autoritzats de residus tòxics i perillosos com els RAEE és essencial per assolir les ràtios de recollida que marca Brussel·les. És un sector clau per a l’economia circular, en fomentar un mercat de matèries primeres secundàries alternatiu que compleixi amb l’objectiu de tancar el cicle de vida de cada producte, reduint al seu torn les emissions de CO2 a l’atmosfera.

L’altre pilar per complir amb aquest ambiciós repte i situar Espanya en una posició òptima per afrontar el repte del nou model econòmic és la conscienciació i participació ciutadana.

En Adalmo recordem que en aquestes dates és fonamental que conegueu les possibilitats existents per reciclar els vells aparells:

-Deposita els vells aparells en el punt net més proper o entrega’ls a un gestor autoritzat de residus tòxics i perillosos, com és Adalmo.

-Si compres un nou aparell, el venedor ha d’acceptar sense cap cost l’antic. A més, és obligatori que els grans distribuïdors recullin els RAEE si la dimensió exterior no supera els 25 cm -com és el cas, per exemple, dels telèfons mòbils- de forma gratuïta i sense la condició que l’usuari compri un aparell equivalent.

Encara que pel que fa a residus tòxics i perillosos, és el consum responsable per Nadal -i durant la resta de l’any- sempre la millor opció per al desenvolupament sostenible.

Subscriure's al nostre butlletí