Per què és important reciclar els residus electrònics?

Avui dia només un petit percentatge dels electrodomèstics i aparells electrònics són tractats de forma convenient una vegada que acaba la seva vida útil. La majoria d’aquests residus electrònics té diversos components que poden arribar a ser molt contaminants, afectant fins i tot a grans porcions de terra i aigua.

Els aparells elèctrics i electrònics estan classificats en les següents categories:

  • Grans electrodomèstics (equips refrigeradors, rentadores, rentavaixelles, cuines, forns, aparells de calefacció i d’aire condicionat, etc.)
  • Petits electrodomèstics (aspiradores, planxes, torradores, màquines d’afaitar, etc.).
  • Equips d’informàtica i telecomunicacions (ordinadors, impressores, calculadores, telèfons)
  • Aparells elèctrics de consum (ràdios, televisors, càmeres de vídeo, cadenes d’alta fidelitat, instruments musicals, etc.)
  • Aparells d’enllumenat (llums i bombetes).
  • Eines elèctriques i electròniques (perforadores, serres, màquines de cosir, etc.).
  • Joguines (trens elèctrics, consoles portàtils, videojocs, etc.).
  • Materials mèdics (aparells de radioteràpia, cardiologia, diàlisi, etc.).
  • Instruments de vigilància i control (reguladors de calefacció, detectors, etc.).
  • Màquines expenedores (begudes, productes sòlids, caixers, etc.).

Tractament dels residus d’aparells elèctrics i electrònics

Els objectius del tractament dels residus d’aparells elèctrics i electrònics ha de ser: reduir la quantitat de residus i la perillositat dels seus components, i regular la gestió per millorar la protecció ambiental, fomentant la seva reutilització i la seva valoració.

Reutilització/Reparació: Sempre que sigui possible, ha d’optar-se per la reparació dels aparells elèctrics i electrònics. Quan no ho sigui, els equips seran portats a una planta de tractament com és Adalmo, per als processos de descontaminació, desmuntatge, reciclatge i valorització.

Reciclat: En el procés de reciclatge, els aparells elèctrics i electrònics es desmunten i es descontaminen les substàncies perilloses en cas que les continguin. El procés implica la recuperació de materials com a plàstics, metalls o vidre per al seu posterior reciclat.

Valorització energètica: Es tracta de cercar altres usos energètics als materials dels aparells elèctrics i electrònics.

Eliminació: Implica l’eliminació d’aparells o dels seus components quan no poden reutilitzar-se, reciclar-se o usar-se per a la valorització energètica. És l’últim pas a seguir en el tractament de reducció de residus.

Si tens dubtes sobre com desfer-te dels teus residus electrònics, contacta’ns. Tenim oficina a Palma i Manacor.

Subscriure's al nostre butlletí