Reciclatge a Setmana Santa

El medi ambient mai es va de vacances. Per això, encara que gaudim d’uns dies de descans durant la Setmana Santa, és important continuar amb l’hàbit del reciclatge.

Les vacances de Setmana Santa són un bon moment per recordar la importància de reciclar. D’una banda, en aquests dies augmenta el consum, especialment el d’envasos (ja siguin de vidre, de plàstic o d’alumini), i per tant també la quantitat de residus generats.

L’hàbit del reciclatge i el gaudir de les vacances de Setmana Santa són compatibles, et deixam alguns consells:

  • Localitzar els contenidors si es va a una altra ciutat. En arribar a la teva destinació és important saber on se situen els contenidors grocs (envasos, llaunes i briks), blaus (paper i cartró) i verds (vidre), així com conèixer la llista de deixalles que poden dipositar-se en cadascun d’ells.
  • No abandonar els residus en entorns naturals. Dur bosses per guardar els residus fins a arribar al contenidor més proper.
  • Improvisar una zona de recollida dels residus. Si l’allotjament en el qual es passen les vacances no disposa de galledes per reciclar, es poden separar els envasos en diferents bosses per dipositar-les després en el contenidor corresponent.
  • Ser pacient davant les aglomeracions. En Setmana Santa les multituds de gent als carrers poden dificultar en moments puntuals l’accés a una paperera o un contenidor. Per això, no convé perdre la calma i guardar l’envàs o un altre residu fins que es pugui tirar de manera correcta.
  • Aprofitar les vacances per fer educació ambiental. Adults i nins comparteixen aquests dies festius i pot ser un bon moment per ensenyar-los la importància del reciclatge. Es pot fer de forma lúdica, jugant a endevinar on es dipositen els residus o fent manualitats amb envasos.
  • Reciclar és important, però abans cal reduir i reutilitzar. En aquestes festes es tendeix a consumir més de l’habitual, però es pot fer dins d’un ordre, sense balafiaments ni exageracions. Abans que el reciclatge, la primera prioritat del consumidor ecològic és reduir (consumir solament el necessari); i la segona, reutilitzar (reaprofitar els productes per donar-los una vida útil major).

Us recordem que el reciclatge comporta nombrosos beneficis ambientals, econòmics i socials. En el cas del vidre, reciclar vuit ampolles estalvia l’energia necessària per carregar la bateria d’un Smartphone durant més de dos anys i d’una tablet durant un any. La taxa de reciclat d’envasos de vidre de 2013 a Espanya va evitar l’extracció de 825.220 tones de matèries primeres i va estalviar l’energia suficient per proveir el consum elèctric de les llars d’una ciutat de milió i mitjà d’habitants durant cinc mesos. A més, es va impedir l’emissió a l’atmosfera de 460.748 tones de diòxid de carboni (CO2), un dels principals gasos d’efecte hivernacle implicat en el canvi climàtic.

Subscriure's al nostre butlletí